Skip to main content

Suomi-koulujen opettajien koulutuspäivät 2018, Helsinki


Image may contain: text
Opetushallituksen, Suomi Seura ry:n ja Suomi-koulu tuki ry:n järjestämät vuotuiset Suomi-koulujen opettajien koulutuspäivät 
31.07 - 01.08.2018 keräsivät koolle lähes Suomi-koulujen opettajaa ympäri maailman. Koulutuspäivien teemana oli "Koivu ja tähti - Topeliuksesta tähän päivään". Ensimmäisen päivän luentojen aiheina olivat
- "Kaikki, jotka pitävät ja rakastavat tätä maata isänmaanansa ...
   - topeliaaninen nationalismi eilen ja tänään
- "Maammekirjasta monilukutaitoon".
Tästä jatkoimme eri työpajoihin aiheella: "Suomikoululaisen omaa ääntä etsimässä"



Esimerkki yhdestä työpajasta:
"Massasta Uniikkiin" Poptaiteilija Mari Kasurinen 
Työpajassa kustomoidaan uniikki teos. Materiaaleina käytetään pehmoleluja, joiden osista (päästä, jaloista, käsistä, korvista, yms.) kootaan uudelleen ennennäkemätön, mielikuvituksellinen olio. Kokoamisessa käytetään aloittelijaystävällisiä menetelmiä, kuten kuumaliimaamista sekä ompelua neulalla ja langalla. 


Päivän päätti illanvietto, jonka aiheena oli "Zacharias Topelius -satusetä ja tiedemies." 

Samalla UKsuukko, Suomi-koulujen opettajien koulutustyöryhmä UK sai tilaisuuden yhteiseen kuvaan.
Kuvassa osa UKsuukon työryhmästä: Anu Huhtinen (Edinburgin Suomi-koulu), Kari Henrik Tumelius (Manchesterin Suomi-koulu), Hanna Winberg-Watson (Cambridgen Suomi-koulu) ja Pia Valtanen-Amies (Fromen Suomi-koulu).













Seuraavana koulutuspäivän aloitin Anna Tikkasen (Toronton Suomi-koulu) kanssa YLE1:n aamu TV. Meidät oli kutsuttu kertomaan aiheeasta: "Mitä ulkosuomalaisille opetetaan Suomi-kouluissa". 
Kuva on otettua juuri ennen lähetyksen alkamista. Haastattelu oli todella miellyttävä kokemus. Saimme Annan kanssa kertoa leppoisassa ilmapiirissä Suomi-kouluihin liittyvistä asioista ja siitä arjasta, jossa jokainen Suomi-koulu toimii ympäri maailman.

Alla linkki YLE Areenan sivuille:
https://areena.yle.fi/1-50005875


Keskiviikko kului seuraavien luentojen parissa:
- "Kielikasvatus pelastaa maailman"
- "Suomi-koulu: kielikasvatus vai kielen opetusta"
- Kirjavinkkausta
ja päivän päätteeksi oli koottu infopajoja eri aiheiden tiimoilta. Koulutuspäiviin liittyi myös paljon oheisohjelmaa ja mikä parasta, saimme kokoontua kaikki yhteen ja jakaa sekä kuulumisia että kokemuksia työstämme Suomi-kouluissa ympäri maailman. Jäin odottelemaan jo ensi vuoden tapaamistamme.

Kari Henrik Tumelius